انواع پاسپورت و شرایط ثبت نام و تمدید آن
انواع پاسپورت و شرایط ثبت نام و تمدید آن
پاسپورت و یا گذرنامه، یک شناسنامه یا مدرک رسمی محسوب میشود که از طرف دولت برای سفرهای بینالمللی مسافران مختلف صادر میگردد. در واقع، پاسپورت یکی از ضروریترین مدارکی است که برای رزرو بلیط هواپیما و خروج از کشور مورد نیاز میباشد و بدون داشتن پاسپورت، امکان مسافرت یک فرد به کشورهای دیگر ممکن نیست.
در این پاسپورتها، اطلاعات شخصی و هویتی مسافران به همراه تصویر و امضای آنها، درج گردیده است. پاسپورتها دارای انواع مختلفی میباشند که در ادامه به بررسی آنها پرداخته و همچنین شرایط ثبت نام برای گرفتن انواع پاسپورت را برای شما ذکر خواهیم کرد.
انواع پاسپورتها برای سفر به سایر کشورها
مطابق قانون انواع مختلف پاسپورت در جهان وجود دارد که ما در اینجا انواع گذرنامههای ایرانی را معرفی مینماییم:
پاسپورت گردشگری یا عادی: پاسپورت گردشگری یا توریستی که به آن پاسپورت عادی هم میگویند؛ برای تحصیلات در خارج از کشور و سفر کاربرد دارد. پاسپورت گردشگری و یا توریستی، در داخل کشور توسط ماموران نیروی انتظامی و همچنین، در خارج از کشور توسط ماموران کنسولی وزارت امور خارجه صادر میگردد.
پاسپورت خدمت: پاسپورت خدمت، مخصوص کارمندان دولت که به سفرهای کاری میروند، میباشد. در قانون 14 مربوط به پاسپورتها، آمده است که افراد عادی باید گذرنامههای خود را از شهربانی کل کشور و همچنین کارمندان کنسولی یا سیاسی خارج از کشور باید کارهای مربوطه را انجام بدهند.
پاسپورت دیپلماتیک: پاسپورت دیپلماتیک، مخصوص مسئولین سیاسی کشورها و دیپلماتها میباشد. بهطورکلی، قوانین صدور پاسپورت دیپلماتیک نسبت به سایر پاسپورتها کمی متفاوت است.
مدارک لازم برای گرفتن و یا تمدید کردن پاسپورت
مدارک مورد نیاز برای اخذ پاسپورت و یا تمدید آن برای همهی متقاضیان خانم و آقا شامل یک سری موارد مشترک میباشد و همچنین هر کدام از آنها مدارک جداگانهای نیاز دارند. بهطورکلی مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت عبارتاند از:
- ارائهی اصل شناسنامه، کارت ملی و یا تاییدیه ثبت احوال برای همهی متقاضیان
- ارائه اصل آخرین گذرنامه، اگر اعتبار داشته باشد.
- اجازهی محضری از طرف پدر و یا قیم قانونی برای افراد زیر 18 سال
- ارائهی شناسنامهی عکسدار برای متقاضیان بالای 15 سال
- ارائهی دفترچه بیمه، گواهی اشتغال به تحصیل و یا گذرنامهی عکسدار به ماموران صدور
- تصویر بیومتریک انجام شده در دفاتر پلیس +10
- اجازه کتبی از حفاظت یگان، برای بازنشستگان نظامی که 5 سال تمام از بازنشستگی آنها سپری نشده است.
- ارائهی اصل و کپی کارت کانون برای بازنشستگان نظامی که از بازنشستگی آنها 5 سال تمام سپری شده است.
- افراد نظامی که مشغول کار میباشند، باید نامهی موافقت حفاظت یگان را به دبیرخانه اداره تحویل داده و بعد از ثبت آن، به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ارائه نمایند.
- افرادی که در خارج از کشور متولد شدهاند، باید مدارک لازم برای نحوهی ورود خود را ارائه دهند.
مدارک لازم برای دریافت پاسپورت توسط آقایان
آقایان، برای دریافت و یا تمدید پاسپورت خود باید مدارکی که در ادامه ذکر میکنیم را به دفاتر پلیس +10 ارائه دهند:
- افرادی که دارای سن بالای 50 هستند، برای دریافت پاسپورت نیازی به کارت پایان خدمت ندارند.
- آقایانی که دانشآموز و یا دانشجو هستند، برای دریافت پاسپورت و خروج از کشور باید از محل تحصیل خود، نامه دریافت نموده و به نظام وظیفهی عمومی ارائه کنند.
- ارائه دادن اصل و کپی کارت پایان خدمت و یا معافیت هوشمند و یا اینکه مجوز رسمی از سازمان وظیفهی عمومی برای افراد مشمول اجباری میباشد.
- افرادی که برای تعویض کارت پایان خدمت خود و یا معافیت قدیمی به هوشمند اقدام نموده باشند، پس از طی 24 ساعت از ثبت درخواست تعویض، با ارائه دادن برگه ثبت درخواست تعویض کارت به ماموران گذرنامه، میتوانند درخواست صدور یا تعویض پاسپورت خود را ثبت نمایند.
مدارک لازم برای دریافت پاسپورت توسط خانمها
برای اینکه بتوانید پاسپورت دریافت کنید بهتر است از شرایط آن اضلاع داشته باشید. مدارک لازم برای اخذ یا تمدید پاسپورت برای خانمها، به صورت زیر میباشد.
- افراد متاهل، برای دریافت پاسپورت باید از همسر خود اجازهی کتبی داشته و آن را به پلیس +10 ارائه دهند.
- خانمهایی که مقیم خارج هستند، اگر همسر آنها فرد خارجی باشد؛ برای دریافت پاسپورت نیازی به اجازهی محضری همسر خود نداشته و اقامت یا پاسپورت ایرانی مورد تایید میباشد.
- در صورتی که فردی همسر خود را از دست داده باشد، برای دریافت گذرنامه، باید اصل گواهی فوت و یا اصل شناسنامه باطل شده همسر خود را ارائه دهد.
- در صورتی که فردی از همسر خود جدا شده است، برای دریافت پاسپورت باید اصل طلاقنامه خود را ارائه دهد.
هزینهی ثبت نام پاسپورت چقدر است؟
توجه داشته باشید که برای دریافت و تمدید پاسپورت، باید یک مبلغ مشخص را به عنوان هزینه پرداخت نمایید. این هزینه ،بعد از مراجعه به مرکز پلیس +10 از شما دریافت میگردد. به طورکلی، هرگونه پرداخت هزینه پیش از مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قابل قبول نبوده و باید دوباره این مبلغ را پرداخت کنید. هزینه درخواست پاسپورت 1403 حدود 450 تا 470 هزار تومان می باشد و به صورت زیر تفکیک گردیده است:
- هزینه ی عوارض شهرداری: 20/000 تومان
- هزینه ی ثبت تصویر بیومتریک چهره : 21/600 تومان
- احراز مشخصات هویتی متقاضی پاسپورت: 50/000 تومان
- تعرفه ارائه خدمت در دفاتر با وجود هزینه پستی، ارسال پیامک و شخصیسازی: 161/000 تومان
- هزینه چاپ پاسپورت یا گذرنامه: 200/000 تومان
مراحل گرفتن پاسپورت
افرادی که قصد خروج از کشور را دارند برای گرفتن پاسپورت باید علاوه بر ارائهی مدارکی که در بالا ذکر نمودیم به پلیس+10، باید مراحل زیر را انجام دهند:
- ارائهی عکس جدید برای گذرنامه
- پر کردن فرمهای مربوط به پاسپورت
- پرداخت هزینهی موردنیاز از طریق دستگاههای کارتخوان موجود در مراکز پلیس+10
با انجام مراحل بالا، درخواست شما ثبت شده و طی مدت 10 روز، پاسپورت به آدرسی که شما در فرم نوشتهاید، پست خواهد شد.
تصویر پاسپورت برای خانمها و آقایان دارای چه ویژگیهایی باید باشد؟
در هنگام ارائه مدارک مورد نیاز برای تمدید و یا اخذ پاسپورت باید یک تصویر بیومتریک از شما ثبت گردد. تصویر بیومتریک، برای خانمها و آقایان متفاوت میباشد. مشخصات تصویر بیومتریک برای خانمها و آقایان به صورت زیر باید باشد.
برای خانمها:
- استفاده نکردن از عینک و همچنین اکسسوری هایی از جمله پیرسینگ و نگین و غیره
- عدم استفاده از آرایش غلیظ و نامتعارف
- رعایت کامل حجاب
برای آقایان:
- پوسیدن لباسهای ساده و یقه بسته
- عدم استفاده از کاپشن، کراوات، گردنبند و کلاه
- داشتن مدل مو های ساده
- استفاده از عمامه و عبا برای روحانیون
نحوهی ثبت نام اینترنتی و دریافت غیرحضوری پاسپورت
برای اخذ پاسپورت، شما میتوانید علاوه بر مراجعهی حضوری، به صورت اینترنتی ثبت نام نمایید. بهطورکلی، برای دریافت غیرحضوری پاسپورت، ابتدا باید به سایت اداره گذرنامه epolice.ir مراجعه کرده و بعد از طی کردن مراحل مربوطه و پرداخت آنلاین هزینهی پاسپورت و یا تمدید آن، درخواست خود را ثبت کنید. بعد از ثبت درخواست، پاسپورت شما به آدرس مورد نظر پست میشود.
چه افرادی نمیتوانند پاسپورت دریافت کنند؟
در همهی کشورها، برخی از افراد به دلیل بسیاری از مسائل قانونی شرایط دریافت پاسپورت را ندارند. در ادامه افرادی که نمیتوانند پاسپورت دریافت نمایند را معرفی میکنیم:
- افرادی که دارای سو سابقه هستند تا وقتی که زمان سو سابقهی آنها به اتمام نرسد، مجاز به دریافت پاسپورت نیستند.
- افرادی که به اداره ثبت اسناد و یا دادگستری بدهکار هستند نمیتوانند از کشور خارج شوند.
- افرادی که خروج آنها از کشور، با توجه به نظر مسئولین باعث آسیب رساندن به حکومت میشود؛ اجازهی خروج از کشور را ندارند.
مدت زمان اعتبار پاسپورت چقدر میباشد؟
بهطورمعمول، همهی پاسپورتها دارای 5 سال اعتبار میباشند و بعد از تمام شدن اعتبار آن، مجدد میتوانید برای تمدید پاسپورت خود اقدام نمایید. ولی بهتر است کمی قبل از تمام شدن اعتبار پاسپورت خود، برای تمدید آن اقدام کنید.
یکی از نکاتی که بهتر است به آن توجه نمایید، در صورتی که اسم شما در لیست افرادی که قادر به گرفتن پاسپورت خود نیستند قرار بگیرد، پاسپورت یا گذرنامهی شما، زودتر از موعد 5 ساله باطل میگردد.
اقدامات لازم در صورت گم کردن پاسپورت
در صورتی که شما گذرنامهی خود را به هر دلیلی گم نمودید، باید به ادارهی گذرنامه در شهر سکونت خود مراجعه نموده و بعد از ثبت گزارش مفقودی پاسپورت، مراحل اخذ پاسپورت را دوباره انجام دهید.
توجه داشته باشید، در صورتی که اعتبار 5 سالهی پاسپورت شما به اتمام رسیده باشد دیگر نیازی به ثبت گزارش مفقودی گذرنامه نبوده و بدون اینکه به ادارهی گذرنامه مراجعه کنید، میتوانید پاسپورت خود را از مراکز پلیس +10 دریافت نمایید.
آنچه دربارهی انواع پاسپورت و شرایط ثبت نام و تمدید آن آموختیم!
یکی از مدارک لازم برای رزرو بلیط هواپیما، پاسپورت یا گذرنامه میباشد. همانطور که در بالا اشاره کردیم، تمدید پاسپورت یکی از مهمترین نیازها قبل از اقدام به سفر میباشد.
تمدید پاسپورتها به دو روش حضوری و غیرحضوری انجام میگردد؛ که بعد از آماده کردن مدارک لازم برای تمدید پاسپورت که در بالا ذکر نمودیم؛ میتوانید فرم مخصوص تمدید پاسپورت را پر کنید؛ و همچنین یک عکس بیومتریک با شرایطی که گفتیم تهیه نموده و درخواست تمدید پاسپورت خود را ثبت نمایید.
سوالات متداول
آیا برای تمدید نمودن پاسپورت کودکان به رضایت پدر نیاز است؟
بله برای تمدید پاسپورت کودک خود، ارائهی اجازهنامهی محضری به همراه مدارک لازم، نیاز است.
تمدید پاسپورت و دریافت آن چقدر زمان میخواهد؟
بهطورمعمول، تمدید پاسپورت و مدت زمان رسیدن آن، حدود 10 تا 15 روز میباشد.
کدام کشور شرایط راحتتری برای دریافت پاسپورت دارد؟
کشورهایی مانند آلمان، ترکیه، کانادا، استرالیا و اتریش نسبت به کشورهای دیگر، شرایط آسانتری برای دریافت پاسپورت دارند.
آیا در گذرنامه آدرس محل سکونت فرد درج شده است؟
خیر، پاسپورت شامل آدرس محل سکونت افراد نمیباشد؛ و صفحهی اطلاعات آن شامل، نام و نام خانوادگی، جنسیت، ملیت، شماره پاسپورت، تاریخ و محل تولد، تاریخ صدور و انقضای گذرنامه است.
نظرات