با انواع هواپیماهای مسافربری جهان بیشتر آشنا شوید!
هواپیماها، امروزه نقش بسیار پررنگی در صنعت حمل و نقل جهانی دارند؛ اما آیا تا به حال با تاریخچه هواپیماهای مسافربری جهان آشنا شدهاید؟ هواپیماهای مسافربری در سرتاسر دنیا، انواع مختلفی دارند و شرکتهای تولیدکننده متعددی در دنیا هستند که این هواپیماها را تولید میکنند.
در این مقاله از های تیکت، به بررسی هواپیماهای مسافربری جهان میپردازیم و با اولین مدلهای آنها تا جدیدترین و پیشرفتهترین هواپیماهای مسافربری جهان آشنا خواهیم شد. اگر شما نیز جزء افرادی هستید که سفرهای هوایی متعددی را انجام میدهید، بهتر است تا انتها با ما همراه باشید تا هرچه بیشتر با این غولهای پرنده آشنا شوید
اولین هواپیماهای مسافربری جهان
پس از اختراع هواپیما، نخستین هواپیماهای مسافربری با ظرفیتهای محدود بین 10 تا 15 نفر، وارد صنعت هوایی شدند. پس از جنگ جهانی دوم، هواپیماهای متعددی برای جابجایی مسافر ساخته شدند. در این میان، اولین هواپیمایی که برای جابجایی مسافر از تکنولوژی جدید جت استفاده کرد، هواپیمای کامت انگلیسی بود. در ادامه، اولین نمونههای موفق هواپیماهای مسافربری جهان را بررسی میکنیم:
هواپیمای کامت انگلیسی؛ نخستین هواپیما با موتور جت
در سال 1946، رونالد بیشاپ در شرکت دهاویلاند بریتانیا، قدمهای اولیه برای به کار بردن موتور جت روی هوایپماهای مسافربری را برداشتند. در این مسیر، اولین هواپیما با موتور جت با نام کامت طراحی و ساخته شد.
این هواپیما، در 27 جولای سال 1949 نخستین پرواز آزمایشی خود را تجربه کرد. نکته قابل توجه در مورد هواپیمای کامت، وجود چهار موتور توربو جت بود که روی بالهای جایگذاری شده بودند. پس از انجام آزمایشات فراوان و رفع ایرادات، این هواپیما سه سال بعد آماده پرواز شد. نخستین پرواز با مسافر این هواپیما، در تاریخ 22 ژانویه 1952 از فرودگاه هیتروی لندن به مقصد ژوهانسبورگ انجام شد و نخستین پرواز با مسافر یک هواپیما با موتور جت را رقم زد.
پس از انجام نخستین پرواز، هواپیمای کامت به محبوبیت بسیار زیادی دست پیدا کرد و باعث شد تا در همان سال اول فعالیت، بیش از 30 هزار مسافر را جابجا کرده و حدود 50 فروند از آن به ایرلاینهای مختلف در دنیا فروخته شد؛ اما این موفقیت چندان هم پایدار نبود. یک سال بعد و در تاریخ 2 می سال 1953، اولین هواپیمای کامت در فرودگاه کلکته و تنها اندکی پس از پرواز، بدون دلیل واضحی سقوط کرد. در طی یک تا دو سال، چند فروند دیگر از این هواپیما دچار حادثه مشابه شدند که هیچ دلیلی برای آنها پیدا نشد. پس از این حوادث تلخ، ناوگان کامت به صورت کلی جمعآوری شد تا علت حوادث مشخص شود.
هواپیمای بوئینگ 707؛ اولین نمونه موفق تجاری
در میان نخستین هواپیماهای مسافربری جهان، حتما باید از بوئینگ 707 نیز یاد کنیم با وجود این که این هواپیما، اولین هواپیمای مسافربری مجهز به موتور جت نبود؛ اما اولین هواپیمایی بود که توانست به موفقیت تجاری چشمگیری دست پیدا کند. این هواپیما، یک پرنده باریکپیکر و دوربرد است که به چهار موتور جت مجهز شده است.
بوئینگ بین سالهای 1958 تا 1979، تعداد 1010 فروند از هواپیمای مدل 707 را ساخته و به ایرلاینهای مختلف تحویل داده است. شرکت بوئینگ که بزرگترین تولید کننده هواپیماهای مسافربری جهان است، توسط این هواپیما شناخته شد. همچنین بوئینگ 707، منجر به تولید مجموعه هواپیماهای 7x7 بوئینگ شد. هواپیماهای 727، 737 و 757، انواع بوئینگ هستند که از اشتراکات زیادی با بوئینگ 707 دارند. در این میان، برخی از مدلهای بوئینگ مانند 707-420، 707-120B و 707-320B از موتورهای توربوفن استفاده میکردند.
هواپیمای داگلاس DC-8
یکی دیگر از انواع هواپیماهای مسافربری که جزء نمونههای اولیه به شمار میروند، مدل DC-8 شرکت داگلاس آمریکا است. این هواپیما، به نوعی رقیب بوئینگ 707 بود و بین سالهای 1958 تا 1972 تولید میشود. با ورود مدل DC-10 به بازار، استفاده از این هواپیما توسط ایرلاینها متوقف شد؛ اما همچنان با توجه به این که محفظه بار بیشتری نسبت به بوئینگ داشت، مورد توجه بود.
انواع هواپیماهای مسافربری جهان
هواپیماها، انواع مختلفی دارند و با توجه به ویژگیهایی مانند اندازه، سرعت، برد و موارد دیگر، در دستههای مختلفی قرار میگیرند. در این بخش، انواع مختلف هواپیماهای مسافربری جهان را مورد بررسی قرار میدهیم:
جامبو جتها
جامبوجت ها، به عنوان نمادینترین هواپیماهای صنعت هوانوردی شناخته میشوند. هواپیماهایی مانند بوئینگ 747 که با نام ملکه آسمانها نیز از آن یاد میشود و همچنین ایرباس A380 یا سوپرجامبو، دو مدل از این جامبوجتها هستند.
هواپیمای بوئینگ 747 که از سال 1970 پرواز خود را آغاز کرده، دارای دو راهرو بین صندلیها است. این هواپیما با توجه به کلاس پروازی و مدل آن، بین 350 تا 600 مسافر را در مسافت های طولانی جابجا میکند. همچنین، هواپیمای ایرباس A380 که در سال 2007 معرفی شد نیز، با ساختار دو طبقه خود میتواند بین 500 تا 850 مسافر را در خود جای دهد.
از طرفی، با توجه به تطبیقپذیری بالایی که این هواپیماها دارند، بسیاری از ایرلاینها در سرتاسر جهان از این هواپیماها برای جابجایی بار، مخصوصا بارهای بزرگ و سنگین استفاده میکنند. این هواپیماها، انبارهای بزرگ و جا داری دارند که آنها را برای لجستیک جهانی و حمل و نقل بار در سطح بین الملل، ضروری میکند.
هواپیماهای پهنپیکر (Wide-body Aircrafts)
هواپیماهای پهنپیکر، دستهای از هواپیماهای مسافربری جهان هستند که دارای دو راهرو در کابین خود می باشد. این نوع از هواپیماها، بیشتر برای سفرهای بین قارهای طراحی شدهاند و امکان سوار کردن مسافر و بار به تعداد زیاد را دارند. ایرلاینهایی که میخواهند از نظر درآمد به حداکثر پتانسیل خود برسند، میتوانند از این هواپیماها استفاده کنند که علاوه بر مسافر، قابلیت جابجایی مقدار قابل توجهی بار را نیز دارد.
هواپیماهای بوئینگ 777 و ایرباس A350، نمونههایی از پرندههای پهنپیکر هستند که با وجود داشتن دو راهرو و اندازههای نسبتا بزرگ، در دسته جامبوجت ها قرار نمیگیرند. همچنین، هواپیماهایی مانند ایرباس A330 و بوئینگ 767، به دلیل برد بالایی که دارند برای سفرهای طولانی مورد استفاده قرار میگیرند و بدون نیاز به سوختگیری های مکرر، امکان سفر به شهرهای دوردست را فراهم میکنند.
هواپیماهای باریکپیکر (Narrow-body Aircrafts)
هواپیماهای باریکپیکر، نقشی اساسی در صنعت هوانوردی ایفا میکنند و جزء پرکاربردترین هواپیماهای مسافربری جهان هستند. این هواپیماها، یک راهرو در میان صندلی های هواپیما دارند و فرایند برخواستن و فرود آمدن آنها و همچنین، تعمیرات و نگهداری از آنها بسیار آسانتر است. این هواپیماها با قابلیت گنجایش 100 تا 240 مسافر در هر پرواز عمدتا برای مسافتهای کوتاه و سفرهای داخلی درون کشورها استفاده می شود.
انعطاف پذیری و قدرت عملیاتی بالا، از جمله مزایای مهم این نوع هواپیماها به شمار میرود. جهتیابی هواپیماهای باریکپیکر در مسیرهای هوایی شلوغ بسیار آسانتر است و میتوانند از فرودگاههایی با باندهای باریکتر نیز پرواز کنند. از طرف دیگر، هزینه عملیاتی پایینتر و تعداد پرواز بالای این هواپیماها، باعث شده تا ایرلاینها در زمانهای پرتقاضا مانند تعطیلات آنها را ترجیح دهند. محبوبترین هواپیماهای باریکپیکر، بوئینگ 737 MAX و خانواده ایرباس A320 نیز شامل A318، A319، A320 و A321 هستند. در حال حاضر، خانواده ایرباس A320 neo نیز تولید میشوند.
هواپیماهای خصوصی
در حالی که هواپیماهای مسافربری تجاری، نقش بسیار موثری در صنعت هوانوردی ایفا میکنند، جتها و هواپیماهای شخصی نیز از جمله وسایل نقلیهای هستند که خدمات موثر خود را در اختیار افراد ثروتمند و خاص قرار میدهند. این جتهای شخصی، برای راحتی بیشتر و ایجاد حریم خصوصی برای این افراد طراحی شدهاند و قابلیت پرواز در مسافتهای کوتاه و طولانی را دارند.
بهترین هواپیماهای مسافربری جهان
در میان انواع و اقسام هواپیماهای دنیا، همواره برخی از آنها به دلایل مختلف مانند امکانات قابل ارائه، رفاه مسافر، امنیت بالا و غیره به عنوان بهترین هواپیماهای مسافربری جهان شناخته میشوند. در این میان، برخی از بهترین هواپیماها عبارتند از:
ایرباس A380؛ بزرگترین هواپیمای جهان
این هواپیمای پهنپیکر، در حال حاضر بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان به شمار میرود که میتواند بیش از 853 مسافر را در بردهای طولانی جابجا کند. این هواپیما، برای سه کلاس پروازی ظرفیت 525 نفری داشته و برای کلاس اقتصادی نیز، تا 853 نفر نیز در آن جا میگیرند. همچنین، این هواپیما برای پروازهای بیشتر از 8000 مایل دریایی مناسب است. با توجه به ابعاد بزرگ این هواپیما، برخی از شرکتها هوایی مانند هواپیمایی امارات، امکانات جذابی مانند حمام اختصاصی در آن برای مسافران خود تعبیه کردهاند.
بوئینگ 787 دریم لاینر؛ هواپیمای محبوب در آسیا
بوئینگ دریم لاینر، یکی از محبوبترین هواپیماهای شرکت بوئینگ است که توسط بسیاری از ایرلاینهای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. این هواپیما، جزء هواپیماهای سایز متوسط شناخته میشود که قابلیت جابجایی حدود 330 مسافر را دارد. جنس بدنه این هواپیما به گونهای است که مصرف سوخت آن را کاهش میدهد؛ به همین دلیل محبوبیت زیادی در میان ایرلاینها دارد. مدلهای مختلف بوئینگ 787 دریم لاینر عبارتند از:
- 787-8
- 787-9
- 787-10
هر کدام از انواع این هواپیما، ویژگیهای منحصربه فردی ارائه میکند؛ به عنوان مثال مدل 787-10، عمر طولانیتری در مقایسه با سایرین دارد. همچنین مدل 787-9 نیز در سال 2019، رکورد طولانیترین پرواز بدون توقف دنیا از نیویورک به مقصد سیدنی استرالیا را ثبت کرد.
همچنین در خصوص چگونگی رزرو بلیط این هواپیما می توانید مقاله بلیط هواپیما بوئینگ را مطالعه کنید.
کریستال اسکای؛ لوکسترین پرنده دنیا
در میان بهترین هواپیماهای مسافربری جهان، بدون شک باید نام یک هواپیمای لوکس نیز در میان باشد. هواپیمای کریستال اسکای، لوکس ترین هواپیمای جهان است که در حال حاضر در ایرلاینهای معتبر بین المللی فعالیت میکند و با توجه به امکانات بسیار جذاب و خاصی که در آن تعبیه شده، مسافران خاص خود را دارد.
کریستال اسکای شرکت بوئینگ که در دسته بوئینگ 777 قرار دارد، در میان این هواپیماهای لوکس، ویژگیها و برتریهای شگفتانگیزی دارد که عبارتند از:
- ظرفیت 80 نفره آن باعث شده تا امکانات بیشتری در اختیار مسافران قرار بگیرد.
- قابلیت پرواز طولانی 19 ساعته
- حمام و رستوران مجهز داخل هواپیما
- تلفن ماهوارهای و وای فای رایگان
ایرباس A350؛ مدرنترین هواپیمای دنیا
یکی دیگر از بهترین هواپیماهای مسافربری جهان، متعلق به شرکت ایرباس است. این هواپیمای پهنپیکر دو موتوره، برای جابجایی تعداد زیادی مسافر در مسافت های طولانی طراحی شده و تا به امروز نیز، یکی از پراستفادهترین هواپیماهای جهان به شمار میرود.
شرکت ایرباس، در طراحی بدنه این هواپیما به جالی آلیاژهای معمول آلومینیوم، از مواد فیبر کربن استفاده کرد که موجب بالا رفتن سرعت و کاهش سوخت در آن شد. هدف شرکت ایرباس، رقابت با مدلهای 777 و 787 بوئینگ بود که با کمک این مدل، به خوبی از پس آن برآمد. به گفته ایرباس، مصرف سوخت و هزینههای عملیاتی در این مدل، به مراتب کمتر از هواپیمای بوئینگ 787 خواهد بود.
این هواپیما، دارای ۳ مدل است که عبارتند از:
- A350-800
- A350-900
- A350-1000
قطر، در سال 2013 این هواپیما را به ناوگان هوایی خود اضافه کرد و ایران نیز پس از توافقات برجام، در سال 2016 سفارش خرید آن را ارائه داد که در سال 94، یک فروند از این هواپیما به رسم یادبود به ناوگان حمل و نقل اضافه شد.
چنانچه قصد دارید با نحوه ی رزرو بلیط هواپیما ایرباس آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم مقاله بلیط هواپیما ایرباس را مطالعه کنید.
جدیدترین هواپیماهای مسافربری جهان
ایرلاینهای بزرگ در دنیا هواره تلاش میکنند تا از جدیدترین هواپیماهای خود استفاده کنند هواپیماهای خود استفاده میکنند تا بتوانند خدمات بهتری را ارائه دهند. در کنار شرکتهای بوئینگ و ایرباس که بر صنعت هوایی سلطه دارند، شرکتهای دیگری نیز هستند که هواپیماهای خود را با ایدهها و خدمات نوآورانه ارائه میکنند. در ادامه، چند مورد از پیشرفتهترین هواپیماهای مسافربری جهان را به شما معرفی خواهیم کرد:
- بوئینگ 777X: بوئینگ 777X، یکی از جدیدترین محصولات این شرکت است که در سال 2020، نخستین پرواز آزمایشی خود را انجام داد. در این هواپیما، از قویترین موتور هواپیماهای تجاری جهان استفاده شده است. همچنین، این هواپیما قادر است تا با یک بار سوختگیری، مسافت 17000 کیلومتر را طی کند.
- ایرباس A330 neo: سری Neo هواپیماهای ایرباس، مخفف گزینه موتور جدید است که به هواپیماهای این شرکت اضافه شده است. سری جدید هواپیماهای ایرباس که با نام A330 Neo شناخته میشوند، مدلهای توسعه یافته A330 هستند که در سال 2019 معرفی و عرضه شدند.
- بوئینگ 737 Max8: نسل جدید هواپیماهای بوئینگ 737، با نام 737 Max8 شناخته میشود که قابلیتهای جدید از جمله مصرف سوخت کمتر را ارائه کرده است. این هواپیما به عنوان دوست دار محیط زیست نیز شناخته میشود.
- ایرباس A321Neo: ایرباس، در ادامه ارتقای هواپیماهای خود، خانواده ایرباس A321 از خانواده 320 را با نام A321 neo ارتقا و روانه بازار کرده است. این هواپیما، قابلیتهای برجسته مختلفی دارد که از جمله آنها، رسیدن به ارتفاع 31 هزار پایی در مدت زمان ۴ دقیقه سریع تر از مدلهای دیگر است.
- بوم اورچر: بوم اورچر، یکی از پیشرفتهترین هواپیماهای مسافربری جهان است که سرعتی مافوق صورت دارد. این هواپیما، با 55 سرنشین، محصول شرکت فناوری استارتاپ بوم آمریکا است که میتواند فاصله پاریس تا مونترال کانادا را در کمتر از 3 ساعت و 45 دقیقه طی کند.
شما می تواید مقایسه جامع هواپیما های بوئینگ و ایرباس را در مقاله بوئینگ بهتر است یا ایرباس مطالعه کنید.
خرید بلیط هواپیما از های تیکت
با شناخت هواپیماهای مسافربری جهان از جدیدترین گرفته تا غولپیکرترین هواپیماهای مسافربری جهان، اکنون میدانید که با چه هواپیمایی سفر خواهید کرد. سفرهای هوایی با استفاده از جدیدترین و بهترین هواپیماهایی که در ایرلاینها فعالیت میکنند، یک تجربه به یادماندنی برای شما خواهد بود. شما میتوانید با خرید بلیط از های تیکت، این تجربه را کسب کرده و بهترین سفر هوایی خود را تجربه کنید.
بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان کدام است
بزرگترین هواپیمای مسافربری جهان ایرباس A380 است.
تفاوت بین ایرباس و بوئینگ چیست؟
ایرباس شرکتی اروپایی و بوئینگ شرکتی آمریکایی است. تفاوتهای اصلی آنها در طراحی کابین خلبان، نوع سیستمهای کنترلی و طراحی بدنه هواپیماست.
اولین هواپیماهای مسافربری جهان کدام هواپیماست؟
اولین هواپیمای مسافربری با موتور جت با نام کامت در شرکت دهاویلاند بریتانیا طراحی و ساخته شد.
نظرات